Què és l’assetjament

CONTRA L’ASSETJAMENT O  LA INTIMIDACIÓ

 

Per respecte a la dignitat de les persones, RTVV i els seus professionals han de mantindre una actitut de prevenció de l’assetjament i de la intimidació

Les persones d’esta casa tenim dret a treballar en un entorn segur i saludable, lliure de conductes que es pugen considerar d’assetjament en el treball, siga laboral (mobbing) o sexual. El personal, en especial aquells professionals que ocupen un lloc rellevant en l’empresa, han d’adoptar una posició de prevenció d’estes conductes i han de tractar amb respecte i dignitat a totes les persones amb les quals tinguen relació empresarial, tant en el centre de treball com fora d’ell, amb independència de l’horari laboral. Estem parlant d’un dret recollit per la llei que no depén del caràcter més o menys amable que puga tindre un cap.

 

Heu de saber que en l’actualitat l’empresa té aprovat un Protocol d’actuació per a casos d’assetjament i que és la seua obligació posar-lo en marxa si hi ha alguna queixa o denúncia sobre una conducta d’assetjament. Tot i que no és el Protocol que Intersindical volia, és una eina per a defendre’ns si cal. En tot cas, si creus que estàs patint una situació que es puga considerar d’assetjament, contacta amb nosaltres.

 

De vegades és difícil adonar-te’n que estàs davant de conductes assetjadores perquè estan tan presents en les relacions laborals que no les identifiquem com les responsables del mal ambient de treball que es crea en algunes ocasions. Per a ajudar a reconéixer estos comportaments en Intersindical-RTVV férem una tipificació d’algunes d’aquestes conductes que pots llegir a continuació.

 

QUÈ ES CONSIDERA ASSETJAMENT?

Assetjament laboral (moral).

Constitueix assetjament o intimidació en el treball qualsevol comportament no desitjat que tinga com a objectiu o conseqüència atemptar contra la dignitat de la persona i crear un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu.

Hi ha assetjament quan un o més treballadors, o un directiu, de manera repetitiva i deliberada abusen, amenacen o humilien a una persona en circumstàncies relatives al treball.

 

S’entendrà que hi ha assetjament laboral si s’acredita l’ocurrència repetida i pública de qualsevol de les següents conductes:

a) Actes d’agressió física, independentment de les seues conseqüències.

b) Les expressions injurioses o ultrajants sobre la persona, amb utilització de paralues grolleres o amb al.lusió a la raça, el gènere, l’origen familiar o nacional, motius polítics o estatus social.

c) Els comentaris hostils i humiliants de desqualificació professional expressats en presència de companys de treball.

d) Les amenaces injustificades de comiat expressades en presència de companys de treball.

e) Les múltiples denúncies disciplinàries de qualsevol dels subjectes actius de l’assetjament, la temeritat del qual estiga demostrada pel resultat dels respectius processos disciplinaris.

f) La desqualificació humiliant i en presència de companys de les propostes o opinions de treball.

g) Les burles sobre l’apariència física o la forma de vestir, formulades en públic.

h) L’al.lusió pública a fets que pertanyen a la intimitat de la persona.

i) La imposició de deures ostensiblement estranys respecte de les obligacions laborals, exigències obertament desproporcionades, i/o els canvis del lloc de treball, sempre que no conste cap fonament objectiu que demostre la necessitat de l’empresa.

j) L’exigència de treballar en horaris excessius respecte a la jornada laboral establerta, els canvis arbitraris de torns, i l’exigència permanent de treballar en diumenge i festius sense cap fonament objectiu o respecte als demés treballadors.

k) Encomanar sistemàticament faenes per baix de la capacitació professional d’un treballador, inclús no assignar-li cap tasca a realitzar.

l) El tracte notòriament discriminatori respecte als demés treballadors quant a l’adjudicació de drets i prerrogatives laborals i la imposició de deures laborals.

m) La negativa a subministrar materials, instruccions o informació absolutament indispensable per al compliment de la faena.

n) La negativa clarament injustificada a atorgar permisos, llicències i/o vacances quan es donen les condicions legals o de conveni per a demanar-los.

o) L’enviament d’anònims, telefonades i missatges virtuals amb contingut injuriós, ofensiu o intimidatori, o el sotmetiment a una situació d’aïllament social.

p) En la resta de casos no enumerats, s’hauria de  valorar segons les circumstàncies, l’assumpte i la gravetat de les conductes denunciades.

Quan les conductes descrites anteriorment ocòrreguen fora de l’empresa, centre de treball i horari laboral, però derivades de les relacions laborals, s’hauran de demostrar per qualsevol mitjà de prova admisible en dret.

 

Assetjament sexual

Constitueix assetjament sexual qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual que tinga el propòsit o produïsca l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu. La conducta de naturalesa sexual o altres comportaments basats en el sexe que afecten a la dignitat de la dona i l’home en el treball, inclosa la conducta de superiors i companys, resulta inacceptable quan:

a) la conducta esmentada és indesitjada, no raonable i ofensiva per a la persona que és objecte d’ella.

b) la negativa o el sotmetiment d’una persona a esta conducta s’utilitza explícitament o implícita  com a base per a prendre una decisió que afecte esta persona. Que tinga efectes sobre el seu accés a l’ocupació i a la formació professional, sobre la continuïtat en el seu treball,  el salari o qualsevol altre decisió relativa a la faena  i/o

c) la conducta esmentada crea un entorn laboral intimidatori, hostil i humiliant per a la persona objecte d’ella; i que dita conducta pot ser en determinades circurmstàncies, contrària al principi d’igualtat de tracte.

Tot tipus de conducta o comportament inacceptable de caràcer sexual està prohibit.

Açò inclou:

1- Tocar, agafar, acariciar, palmelladetes, pessics o frecs, amb el cos d’altre empleat, ja siga directament o a través de qualsevol mitjà.

2- Proposicions sexuals.

3- Coacció per a les relacions sexuals.

4- Fotos, revistes, encàrrecs, calendaris, dibuixos, objectes, materials o bromes sexualmet ofensives.

5- Abusos verbals de caràcter sexual.

6- Flirtejos indesitjats o flirtejos ofensius.

7- Comentaris insinuants, indirectes o comentaris obcens.

8- Pressió o sol.licituts repetides de participació en activitats sexuals.

9- Recompenses per concessions sexuals, o falta de recompensa per haver rebutjat la petició de favors sexuals.

10- Comentaris gràfics de caràcter sexual sobre el cos o la roba d’altra persona.

11- Noms sexualment degradants.

12- Insistència per a una activitat social fora del lloc de treball, sempre que s’haja deixat clar que esta insistència és molesta.

13- Mirades impúdiques, xiulits o certs gestos similars.

14- L’atenció sexual quan es torna desagradable.

15- Tota la resta de conductes o actituds anàlogues o similars a les anteriors.

 

Assetjament per raó de sexe.

Constitueix assetjament per raó de sexe qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d’una persona, amb el propòsit o l’efecte d’atemptar contra la seua dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

Està expressament prohibida qualsevol acció o omissió relacionada amb el gènere i en especial amb les situacions de maternitat, paternitat, assumpció de càrregues familiars i estat civil, que tinga com a finalitat o com a conseqüència atemptar contra la dignitat de la persona, siga dona o home, mitjançant la creació d’un entorn intimidatori, hostil, humiliant o ofensiu.

 

Aquella persona que duga a terme actes d’assetjament per raó de gènere o impartisca ordres per a que es realitze l’assetjament, incorrerà en la responsabilitat disciplinària derivada d’un acte discriminatori per raó de sexe.

 

 

Si vols llegir el Protocol complet que nosaltres proposàrem, el tens dins del document PLA IGUALTAT IV-RTVV.

El Pla d’Igualtat oficial de RTVV està penjat en intranet. L’annex III d’aquest pla és el Protocol d’actuació en cas d’assetjament.

 

 

 

 

Lectures

  • 791.514 hits

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Desembre 2011
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« nov.   gen. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
%d bloggers like this: